Επιμορφωτική Ημερίδα Ελληνομάθειας με τίτλο «Ελληνομάθεια: Το Μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας στην Αγγλία»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, από το Συντονιστικό γραφείο Εκπαίδευσης του Λονδίνου και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, ημερίδα για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), με τίτλο: «Ελληνομάθεια: Το Μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας στην Αγγλία».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Γραμματέας της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, κ. Δρακόπουλος Γεώργιος, η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία, κ. Βερώνη Ειρήνη, η Προϊσταμένη ? Επιθεωρήτρια του Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής, κ. Κούμα Βασιλική και η Συντονίστρια του Κεντρικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Χατζηγιάννη – Γκίκα Ισμήνη. Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ελληνόφωνης Κοινότητας του Αγ. Αθανασίου στο Cambridge, κ. Πίππας Γεώργιος.

Στο πρώτο μέρος της επιμορφωτικής ημερίδας, οι δύο κεντρικές ομιλήτριες, κ. Μπιρμπουτζούκη Νατάσσα και Παναγιωτίδου Βικτώρια, εκπρόσωποι του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ανέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηστικότητα και τα επίπεδα της Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας, βάσει του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν εκτενώς στους πόρους του ΚΕΓ για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας και στην προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις Ελληνομάθειας. Ολοκλήρωσαν τις εισηγήσεις τους με την παρουσίαση ενδεικτικά του διδακτικού εγχειριδίου για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας, «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά».

Στο δεύτερο μέρος, οι εκπαιδευτικοί κ. Σαρημπαλίδου Βαρβάρα και κ. Κουφομερίτη Μαγδαληνή παρουσίασαν τις εμπειρίες τους σχετικά με την ?Παραγωγή Προφορικού Λόγου? και ?Διεξαγωγή εξετάσεων Ελληνομάθειας στο Τ.Ε.Γ Birmingham? αντίστοιχα.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τις ομιλήτριες, από τις οποίες απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα που αφορούσαν τη διδακτική της γλώσσας στη μαθησιακή διαδικασία. Με τη λήξη των εργασιών της ημερίδας, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για συνεχή υποστήριξη της διδακτικής μέσω διαφόρων εργαλείων και δράσεων για τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Σημειώθηκε επίσης η σπουδαιότητα της πιστοποίησης επάρκειας της Ελληνομάθειας στην παροχή της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης καθώς αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης επικοινωνιακών δεξιοτήτων και καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.