Έτος Μαθηματικών 2018: η θεατρική παράσταση «Η 17η Νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου
Την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ. παρουσιάστηκε στη σκηνή του Ελληνικού Γυμνασίου ? Λυκείου Λονδίνου η θεατρική παράσταση «Η 17η Νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη. Με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως έτους μαθηματικών, η μαθηματικός κα Μαγδαληνή Χαραλαμποπούλου ανέλαβε την πρωτοβουλία τόσο της διοργάνωσης και της σκηνοθεσίας της εν λόγ? παράστασης, όσο και της συνολικής επιμέλειας μιας βιωματικής δράσης για την συνέχεια της μαθηματικής σκέψης από τον Θαλή και τον Ευκλείδη έως τους συγχρόνους τους Γκέντελ και Χίλμπερτ. Συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές της απερχόμενης Γ΄ Λυκείου που εργάστηκαν με ζήλο και ενθουσιασμό και πέραν των ωρών διδασκαλίας τους προκειμένου να παραγάγουν ένα άψογο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα που τους δικαίωσε.
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, και συνιστά μια υποθετική εκδοχή των τελευταίων ημερών της ζωής του Κουρτ Γκέντελ, του ανθρώπου που οι ομότεχνοί του ονόμασαν «νέο Αριστοτέλη». Ο «επαναστάτης» αυτός των μαθηματικών διατύπωσε το δόγμα της μη πληρότητας… σε κάθε κόσμο, λοιπόν, που λειτουργεί με ορισμούς και κανόνες, αν θέλει κανείς να προχωρήσει μόνο με αυτούς, πάντα κάποιος προορισμός θα μείνει απροσπέλαστος· η αλήθεια θα μείνει πάντα λειψή. Στον αντίποδά του ο Ντέιβιντ Χίλμπερτ, εκπρόσωπος της αρχής της… βεβαιότητας και του ορθολογισμού, απογυμνώνεται επί σκηνής με μια σειρά τεχνάσματα και κωμικά ευρήματα του συγγραφέα.
Το έργο, φρέσκο και πολυσήμαντο με μια ψυχολογικά διεισδυτική ματιά θίγει επιπλέον το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών που σήμερα ταλανίζουν κυρίως το κοινό στο οποίο ακριβώς απευθυνόταν η παράσταση.
Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Λονδίνου, Δρ. Γεώργιος Κόσυβας και πλήθος εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών του σχολείου. «Γιατί τα μαθηματικά», όπως εύστοχα παρατήρησε ο επίσης μαθηματικός Συντονιστής Εκπαίδευσης, «δεν είναι μόνο για την τάξη, είναι για την ζωή και όπως αποδεικνύεται και για την τέχνη».
Η βραδιά τελείωσε με παγωτά, γλυκά, συγκίνηση και λουλούδια, μιας και τα παιδιά θέλησαν να εκφράσουν και από σκηνής ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Χαραλαμποπούλου, την καλύτερή, τους, όπως τα ίδια είπαν, καθηγήτρια.