Το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο και το Ελληνικό Κέντρο διοργανώνουν εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα:
“Ταξιδεύοντας με ένα αρχαίο καράβι”
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου και ειδικότερα του πρωτόκολλου συνεργασίας που έχουν αναπτύξει για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη και κληρονομιά των δύο χωρών και αξιοποιώντας το βιβλίο της συγγραφέως Μάνιας Δούκα με τίτλο: «Journey to Cyprus», οργανώνεται το παρόν πρόγραμμα.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) με θεματική ?Μουσεία και (δια)δίκτυα: Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό? (?Hyperconnected Museums: New approaches, new publics?), το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Λονδίνου, Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου (The Hellenic Centre), πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κοινού, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο: «Ταξιδεύοντας με ένα αρχαίο καράβι» (με ήρωες από τα εκθέματα της αίθουσας Α. Γ. Λεβέντης στο Βρετανικό Μουσείο). Το σχεδιασμό και την εκπαιδευτική επιμέλεια είχε η Προϊσταμένη του Ελληνικού Νηπιαγωγείου Λονδίνου, Δρ. Αναστασία Μισιρλή η οποία ανέλαβε και την παρουσίαση του προγράμματος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και εργαστήριο κεραμικής, το οποίο υλοποίησε η ομάδα ?Κεραμέων Ίχνη?, με κεραμίστες τον κ. Βασίλη Αναστασόπουλο και την κ. Βασιλική Ράικου, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το υλικό του πηλού και να κατασκευάσουν το δικό τους καράβι? για το δικό τους πια ταξίδι?. και να μιμηθούν με αυτό τον τρόπο τα αρχαία εκθέματα της αίθουσας Α. Γ. Λεβέντης. Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για μια ξενάγηση στην αίθουσα Α. Γ. Λεβέντης στο Βρετανικό Μουσείο την Κυριακή 20 Μαΐου 2018.
Σκοπός της δράσης ήταν η επαφή και γνωριμία των παιδιών με τα αντικείμενα της τέχνης του κυπριακού πολιτισμού. Ειδικότερα επιδιώχθηκε η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών και για αυτό επιλέχτηκε το Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα η A. Γ. Αίθουσα Λεβέντης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίστηκε στο βιβλίο της κ. Μάνια Δούκα, με τίτλο: ?Με τα φτερά της Αλκυόνης? και ?Α Journey to Cyprus? και απευθύνθηκε σε παιδιά 5-12 ετών δίγλωσσης εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο παρουσιάστηκε και διανεμήθηκε με τη μορφή εκπαιδευτικού εντύπου στους συμμετέχοντες. Την προώθηση και επικοινωνία του εκπαιδευτικού προγράμματος ανέλαβε η κ. Σόνια Αποστολάκου.
Την εκδήλωση προσφώνησε η Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου κ. Αγκάθα Καλησπέρα και τίμησαν με την παρουσία τους ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Λονδίνου, Δρ. Γεώργιος Κόσυβας, η Επιθεωρήτρια-Προϊσταμένη της Κ.Ε.Α., κ. Μαρία Παπαλούκα καθώς και η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, κ. Ελένη Σουπιανά.
Η δράση εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα Παιδείας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (αριθ. Φ. 0544/Μ.6995/ΑΣ21074) και αφορούσε στην ανάπτυξη ενός κοινού εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος. Τελέσθηκε υπό την Αιγίδα του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Λονδίνου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο.
Θα θέλαμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά περισσότερο τους συμμετέχοντες που το παρακολούθησαν παιδιά και γονείς-συνοδούς και τους εθελοντές μας τους οποίους αναφέρουμε ονομαστικά: κ. Αντωνία Περπερίδου, κ. Ευθυμία Χορομίδου, κ. Κατερίνα Κύρου, κ. Μαρία Κόντου, κ. Νικολέτα Μαρτίνη, κ. Ουρανία Ράπτη.