Επιμορφώσεις

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Σουηδίας σε συνεργασία με το
Συντονιστικό γραφείο Εκπαίδευσης της Ελληνικής
Πρεσβείας του Λονδίνου διοργανώνουν
Διημερίδα για τους δασκάλους της ελληνικής γλώσσας ως
μητρικής σε σουηδικά και ελληνικά σχολεία.

Σκοπός της διημερίδας είναι να αυξήσει τις ικανότητες των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως μητρική και να τους δώσει την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ανταλλάξουν παιδαγωγικές ιδέες μεταξύ τους. Οι εισηγήσεις και τα εργαστήρια περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για καινούριες διδακτικές μεθόδους και εκπαιδευτικό υλικό.

Ημερομηνία: Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Τόπος: Skolverket, Fleminggatan 14, Stockholm

Για το Πρόγραμμα της Διημερίδας πατήστε εδώ

Την Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα για τους δασκάλους της ελληνικής γλώσσας ως μητρικής σε σουηδικά και ελληνικά σχολεία που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Σουηδίας. Η Διημερίδα έλαβε χώρα στους φιλόξενους χώρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη Στοκχόλμη, Skolverket, Fleminggatan 14, Stockholm. Την παρακολούθησαν 37 εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε σχολεία της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Σουηδίας και, βέβαια, στη Στοκχόλμη και οι οποίοι είτε έχουν προσληφθεί από το Σουηδικό κράτος είτε έχουν αποσπασθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. Την πρώτη μέρα η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου, κ. Βαρβάρα Καμπουρίδη, ξεκίνησε τη Διημερίδα με την εισήγησή της με θέμα: «Ο εκπαιδευτικός στο σύγχρονο σχολείο: διδάσκοντας ελληνικά εκτός ελληνικών συνόρων». Ακολούθησε η κ. Πηνελόπη Κωνσταντούδη, αρθρογράφος και διαχειρίστρια του δικτυακού ιστότοπου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα ελληνικά με «Πληροφορίες για την ιστοσελίδα Tema Modersm?l». Κατόπιν, ο κ. Mats Wennerholm, Διευθυντής εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο παρουσίασε τον ρόλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στην Εκπαίδευση και έδωσε πληροφορίες για την μητρική γλώσσα σε νηπιαγωγεία και Σχολεία. Η πρώτη μέρα έκλεισε με την εισήγηση του κ. Βασίλη Σαμπατακάκη, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Lund, με θέμα «Η εκμάθηση της νέας ελληνικής στο Πανεπιστήμιο της Lund και συνήθη γλωσσικά λάθη των Σουηδών φοιτητών μας» και τη συζήτηση που ακολούθησε για την αντιμετώπιση των λαθών με καλές πρακτικές. Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρονική μάθηση της ελληνικής μέσω των Προγραμμάτων και της πλατφόρμας του ΕΔΙΑΜΜΕ (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών). Εκ μέρους του ΕΔΙΑΜΜΕ μίλησαν ο κ. Ιωάννης Σπαντιδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης και η κ. Δέσποινα Βαρσαμίδου, Εκπαιδευτικός Β?θμιας, υποψήφια διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιπλέον, οι δύο εισηγητές διεξήγαγαν εργαστήριο όπου δοκιμάστηκαν εφαρμογές του υλικού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με συμμετοχή των εκπαιδευτικών μέσω των φορητών υπολογιστών τους. Οι εκπαιδευτικοί προθυμοποιήθηκαν να δοκιμάσουν το υλικό στις τάξεις τους και να στείλουν ανατροφοδότηση στο ΕΔΙΑΜΜΕ. Από τις απαντήσεις όλων στα φύλλα αξιολόγησης που συμπληρώθηκαν στο τέλος της Διημερίδας φάνηκε ότι η Διημερίδα εξεπλήρωσε τον σκοπό της που ήταν «να αυξήσει τις ικανότητες των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως μητρική και να τους δώσει την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ανταλλάξουν παιδαγωγικές ιδέες μεταξύ τους.»


Πρόγραμμα Επιμορφωτικής Ημερίδας
«Η διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας»
Σάββατο 19 Μαΐου 2012
Ελληνική Πολιτιστική Στέγη
Idungatan 4- Στοκχόλμη

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν η κ.Κουκουλοπούλου, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Στοκχόλμη, ο κ.Καραολίδης, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου στη Στοκχόλμη και ο κ.Γκόγκος, Γραμματέας του Ιδρύματος Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης. Περίπου τριάντα εκπαιδευτικοί, αποσπασμένοι του Γραφείου Εκπαίδευσης Λονδίνου και υπηρετούντες σε ενταγμένα τμήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα Σουηδικά σχολεία παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και συμμετείχαν στις συζητήσεις. Περισσότερα εδώ.


Εκδήλωση του Γραφείου Εκπαίδευσης Λονδίνου και της ΚΕΑ
“Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Από την Ολυμπία στο Λονδίνο”
Hellenic Centre , 23 Ιουνίου 2012

Tο Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου κοινή  εκδήλωση του Γραφείου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας και της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής σε συνεργασία με τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Μ.Βρετανίας για τη βράβευση εικαστικών έργων των μαθητών στο διαγωνισμό με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: από την Ολυμπία στο Λονδίνο». Οι μαθητές αποτύπωσαν την εικαστική τους πρόταση για την Ολυμπιακή ιδέα, τα αθλήματα, την ιστορία, το παρόν και το μέλλον των Ολυμπιακών αγώνων με 273 ατομικά και ομαδικά έργα. Έλαβαν μέρος μαθητές από 53 σχολεία αμιγή, δίγλωσσα, παροικιακά. Αρκετά από αυτά τα έργα που διακρίθηκαν για την συνέπειά τους ως προς το θέμα και για την ιδέα και την τεχνική των δημιουργών τους εκτέθηκαν στο μεγάλο χωλ του Ελληνικού Κέντρου την ημέρα της εκδήλωσης.

Βραβεία έλαβαν 17 έργα ατομικά και ομαδικά από μαθητές 10 σχολείων. Ξεχωριστά βραβεύτηκαν οι μαθήτριες και μαθητές των σχολείων Finchley και Manor Hill, η μουσικός κ. Σ. Γεωργίου και ο στιχουργός κ. Β. Παναγή για την πρωτιά που κέρδισαν σε διαγωνισμό σύνθεσης και εκτέλεσης τραγουδιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθητές και μαθήτριες από πολλά σχολεία μας παρουσίασαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έμπνευση και μεράκι: απαγγελίες, αναπαράσταση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, χορούς, τραγούδια από τις βραβευθείσες χορωδίες. Ιστορική αναδρομή και τις πανανθρώπινες αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσίασαν οι κ. Σ. Αλαγκιοζίδου, Δ/ντρια και η κ. Μ. Κελέση καθηγήτρια φιλόλογος του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Λονδίνου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Γεωργίου, η Διευθύντρια του ΕΟΤ κ. Μπουλασίδου, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, καθώς και εκπρόσωποι του τύπου και των ΜΜΕ της παροικίας, διευθύντριες σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές των σχολείων μας. Την όλη εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά για το ΡΙΚ ο Δ. Παρτασίδης.

Η κ. Καμπουρίδη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας και ο κ. Παυλίδης, Προϊστάμενος της ΚΕΑ δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι από την αθρόα και αυθόρμητη συμμετοχή παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό και την εκδήλωση βράβευσης. Η συμμετοχή σε πλαίσια ευγενούς άμιλλας, όπως αυτό του διαγωνισμού, σημαίνει ότι οι αξίες του Ολυμπισμού, όπως η ειρήνη και αγάπη των λαών και το ευ αγωνίζεσθαι, βρίσκουν ανταπόκριση στους τωρινούς νέους, μελλοντικούς πολίτες ενός καλύτερου αύριο.