Πληροφορίες για Έλληνες μετανάστες στο Η. Β.

 

Χρήσιμες πληροφορίες για έναν Έλληνα μετανάστη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων προς τη Μεγάλη Βρετανία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Παρακάτω θα παρατεθούν χρήσιμες πληροφορίες για διαδικασίες εγκατάστασης σε μια ξένη χώρα. Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, ενώ υπάρχουν και αρκετά forum μεταναστών για μια πιο σφαιρική άποψη. Η Ελλάδα σήμερα διατηρεί Πρεσβεία στο Λονδίνο https://www.mfa.gr/uk/presveia/ , καθώς και επτά επίτιμες προξενικές αρχές (Μπέλφαστ, Μπέρμιγχαμ, Εδιμβούργο, Γιβραλτάρ, Γλασκόβη, Λιντς,  Σάουθάμπτον) στη βρετανική επικράτεια.

Σε σχέση με το Brexit μέχρι στιγμής είναι γνωστό βάσει της συμφωνίας αποχώρησης και των διακηρύξεων της Βρετανικής Κυβέρνησης ότι:

Σε περίπτωση υπογραφής συμφωνίας πριν την αποχώριση (29/3/19) όσοι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι έρθουν μέσα στην προβλεπόμενη μεταβατική περίοδο από 29/3/2019 έως 31/12/2020 θα μπορούν να αιτηθούν ως τις 30 Ιουνίου 2021 την υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα εγκατάστασης (EU Settlement Scheme-EUSS) που θα παρέχει τα ίδια δικαιώματα που λάμβαναν ως τώρα.

Σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία δικαίωμα υπαγωγής στο σύστημα EUSS θα έχουν μόνο όσοι πολίτες μέλη της ΕΕ βρίσκονται στο ΗΒ μέχρι τις 29/3/19 με καταληκτική ημερομηνία αιτήσεως την 31η/12/2020. Όσοι πολίτες από κράτη μέλη της ΕΕ αφιχθούν μετά την ημερομηνία αποχώρησης έχουν δικαίωμα τρίμηνης παραμονής εντός της οποίας θα πρέπει να αιτηθούν, έναντι αντιτίμου και υπό προϋποθέσεις την ευρωπαϊκή προσωρινή άδεια διαμονής με ισχύ 36 μηνών.

Βασικά Σημεία:

Για το κόστος ζωής για οποιαδήποτε πόλη σας ενδιαφέρει μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp  .

 

Εγκατάσταση:

Το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η εύρεση σπιτιού καθώς είναι απαραίτητη η διεύθυνση (UK Adress) για το ο,τιδήποτε (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης – National Insurance Number, NIN-, κτλ.). Επίσης χρειάζεται παντού να χρησιμοποιείτε τους Post Codes. Είτε αναζητάτε σπίτι, διαμέρισμα (apartment/flat) ή δωμάτιο με συγκατοίκους υπάρχουν διάφοροι τρόποι εύρεσης. Ο άμεσος δηλαδή βόλτα στις περιοχές της εκάστοτε πόλης και κοιτώντας τα αντίστοιχα ενοικιαστήρια. Πιο ασφαλής είναι η επίσκεψη σε μεσιτικά γραφεία της περιοχής (agents), οι οποίοι έχουν κατάλογο με διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση. Ο έμμεσος τρόπος δηλαδή αναζήτηση μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και internet. Μέσω internet θα βρείτε πολύ περισσότερα σπίτια βάσει των προτιμήσεων σας. Είναι βασικό να δείτε το σπίτι από κοντά πριν το κλείσετε. Ενδεικτικές ιστοσελίδες είναι:

http://www.rightmove.co.uk/property-torent.html

https://www.openrent.co.uk/

https://www.gumtree.com/

https://www.zoopla.co.uk/

https://www.rentahome-uk.com/ 

https://www.onthemarket.com/

https://www.spotahome.com/?msclkid=c232246ad4f31cfa40867807b1e11e2d&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Brand_Exact&utm_term=spotahome&utm_content=Brand_Exact_Spotahome_HomePage

http://www.findaflat.com/flats-to-rent

http://www.primelocation.com/to-rent

Ιστοσελίδες για συγκατοίκηση:

http://uk.easyroommate.com

http://www.spareroom.co.uk

http://www.flatshare.com/

Υπάρχουν διάφορες μορφές συμβολαίων. Μπορεί να ζητηθεί η καταβολή εγγύησης και μέχρι 2 ενοικίων μπροστά (ανάλογα με τον ιδιοκτήτη/μεσίτη). Η εγγύηση (προκαταβολή) σας προστατεύεται από τη νομοθεσία και θα σας επιστραφεί με το πέρας της ενοικίασης. Η αντίστοιχη ιστοσελίδα είναι η εξής: http://www.depositprotection.com. Συνήθως πρέπει να στείλετε ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη/μεσίτη πριν τη λήξη του συμβολαίου σας, στην οποία θα τον ενημερώνετε ότι φεύγετε ή παραμένετε. Σημαντικό είναι να βγάλετε φωτογραφίες το διαμέρισμα στην κατάσταση που είναι όταν το παραλαμβάνετε. Μετά το πέρας της ενοικίασης, ο ιδιοκτήτης/μεσίτης θα κάνει έλεγχο και εάν βρει φθορές μπορεί να σας κρατήσει μέρος της εγγύησης.

 

Τραπεζικός λογαριασμός

Οι ελληνικές κάρτες χρησιμοποιούνται κανονικά βάσει χρεώσεων που υιοθετεί η εκάστοτε τράπεζα. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσετε ότι θα βρίσκεστε στο εξωτερικό. Για μεγάλο διάστημα παραμονής όμως είναι βασικό να ανοίξετε λογαριασμό σε Αγγλική τράπεζα. Γνωστές τράπεζες στην Αγγλία είναι οι: Lloyds, Barclays, Natwest, HSBC και Royal Bank of Scotland. Επιπλέον υπάρχουν πολλές τράπεζες νέας γενιάς (revolut, mozo κα) που διευκολύνουν πολύ τη διαδικασία καθώς όλα γίνονται μέσω εφαρμογής στο κινητό και η κάρτα αποστέλλεται ταχυδρομικά. Για περισσότερες πληροφορίες: https://blog.revolut.com/

Για το άνοιγμα του λογαριασμού, ακολουθούνται διάφορες διαδικασίες, κυρίως χρειάζεται η διεύθυνση Αγγλίας και το διαβατήριο.

 

Ασφάλιση

Για να εργασθεί κανείς στην Αγγλία, απαιτείται ο National Insurance Number (NIN) μοναδικός αριθμός του εκάστοτε πολίτη που τον έχει για πάντα ασφαλίζεται στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) και φορολογείται στο HMRC (Her Majesty’s Revenue & Customs). Για την απόκτηση του απαιτείται ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number ή ένα job center. Πρέπει να έχετε διαβατήριο και συμβόλαιο του σπιτιού. Περνάτε από συνέντευξη για να διερευνήσουν εάν μπορούν να σας δώσουν NIN. Θα ζητηθούν προσωπικά στοιχεία, διαβατήριο, τραπεζικό λογαριασμό Αγγλίας και διευθύνσεις. Μετά τη συνέντευξη στέλνεται ταχυδρομικώς γράμμα με την απόφαση.

 

Περίθαλψη

Μπορείτε να ζητήσετε από το ασφαλιστικό ταμείο σας στην Ελλάδα να σας εκδώσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=el  Μόλις βρείτε σπίτι, καλό είναι να γραφτείτε στο γιατρό της γειτονιάς σας, ο οποίος λέγεται GP (General Practitioner) και εάν αυτός κρίνει ότι χρειάζεστε παραπάνω εξετάσεις, σας τις γράφει και σας δίνει παραπεμπτικό. Ψάχνετε με βάση τον Post Code σας τον κοντινότερο σε σας γιατρό. https://www.nidirect.gov.uk/articles/your-local-doctor-gp

 

Αγορά αγγλικής κάρτας sim

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την « περιαγωγή σαν στο σπίτι σας», κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο όταν ταξιδεύετε εκτός της χώρας σας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, δεν χρειάζεται να καταβάλλετε πρόσθετα τέλη περιαγωγής. Για μεγάλο διάστημα όμως συμφέρει να βγάλετε αγγλικό νούμερο. Υπάρχουν πολλές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, όπως η O2, η Vodafone, η Three, giffgaff, BT, κα. Επίσης στα καρτοκινητά έχουν το σύστημα Pay and Go, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα πακέτα με χρόνο ομιλίας, μηνύματα και internet. Ενώ υπάρχουν εταιρείες καρτοκινητής που κάνουν όλη τη διαδικασία ηλεκτρονικά και σας την ταχυδρομούν, όπως: https://www.giffgaff.com/sim-only-plans?ggCampaign=PS_B_Brand_Exact_Brand-Pure&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=PS_B_Brand_Exact_Brand-Pure&msclkid=2e91a9bc4cdf1067a6f9f5d12afd5f31

 

Εξεύρεση δουλειάς

Εξαιρετικής σημασίας είναι να αναμορφώσετε το βιογραφικό σας στα αγγλικά πρότυπα.

https://www.gov.uk/minimum-wage-different-types-work/paid-an-annual-salary

Ιστοσελίδες με άφθονες θέσεις εργασίας:

www.totaljobs.com

http://www.reed.co.uk

https://www.jobs.ac.uk/

http://www.indeed.co.uk/?r=us

http://www.cv-library.co.uk/

http://www.fish4.co.uk/

http://home.monster.co.uk/home/

 

Οδήγηση

Με το νέας μορφής Ελληνικό δίπλωμα (πλαστικό τύπου κάρτας), μπορούμε να οδηγούμε στην Αγγλία χωρίς πρόβλημα. Μετά από δύο έτη παραμονής σε αγγλικό έδαφος, ασχέτως εάν κάποιος έχει το νέας κοπής ελληνικό δίπλωμα, πρέπει να πάρει πλέον το αγγλικό δίπλωμα οδήγησης. γραφειοκρατική δουλειά με την υπηρεσία συγκοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας, την dvla: https://www.gov.uk/government/organisations/driver-and-vehicle-licensing-agency