Χαιρετισμός Συντονιστή

Χαιρετισμός προς τον Απόδημο Ελληνισμό για το νέο έτος 2018 από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο

Με τον ερχομό του Νέου Έτους θα ήθελα να εκφράσω προς τους απόδημους συνέλληνες της Βόρειας Ευρώπης, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους, τις θερμότερες ευχές μου, ώστε το 2018 να είναι μια χρονιά γεμάτη αγάπη, αλληλεγγύη, ειρήνη και ευδαιμονία.

Η χρονιά που ανατέλλει, δεν δείχνει να υποδέχεται με τον ίδιο τρόπο όλους τους απόδημους Έλληνες. Υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες, των οποίων τα παιδιά δεν εγγράφονται στα μαθήματα των παροικιακών σχολείων και άλλοι μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα με θαυμαστό ζήλο και αδιάλειπτη επιμονή. Υπό το βάρος της βαθειάς κρίσης, την οποία βιώνει η πατρίδα μας, αλλά και τις επιπτώσεις συνεχών μεταβολών, τα ελληνόγλωσσα σχολεία αναζητούν τη διαμόρφωση νέας ταυτότητας στο διεθνές περιβάλλον. Τα εν λόγω σχολεία είναι πνευματικές εστίες διατήρησης της ελληνοφωνίας, που στέργουν νέους και ενήλικες ποικίλων πολιτιστικών καταβολών. Λαμβάνοντας υπόψη τη διγλωσσία ή πολυγλωσσία των μαθητών και μαθητριών, ενσωματώνουν στο Πρόγραμμα Σπουδών εθνικές, ευρωπαϊκές και οικουμενικές πτυχές για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους ώστε να είναι σε θέση να ζήσουν δημιουργικά στον σύγχρονο πολυπολιτισμικό κόσμο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προώθηση και ανάδειξη της διδασκαλίας της σπάνιας ελληνικής γλώσσας και η ευρύτατη διάδοσή της είναι πολύ σημαντική για τον ενιαίο και αδιαίρετο Ελληνισμό της Ελλάδας και της Κύπρου στη Μ. Βρετανία και για όλο τον κόσμο. Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ), αξιοποιώντας τη σωστή προφορά των Ελλήνων αποσπασμένων εκπαιδευτικών και την πρότερη διδακτική προεμπειρία τους στην Ελλάδα και χρησιμοποιώντας τα καλύτερα βιβλία και υποστηρικτικά μέσα, θα έχουν πλούσιες ευκαιρίες να μελετήσουν την ελληνική γλώσσα και να κατανοήσουν την αξία της στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πνεύματος, αλλά και στη δική τους πολιτιστική ταυτότητα. Από τη μια πλευρά τα ελληνικά σχολεία υποστηρίζουν τη σύνδεση των ομογενών μαθητών με την παροικία και τη διατήρηση του δεσμού με τη χώρα προέλευσης και από την άλλη προωθούν την ενεργό ένταξη αυτών στη χώρα διαμονής και τη διαπολιτισμική αλληλεπίδραση με τους κατοίκους της.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα σε ένα σχολείο μαθητοκεντρικό, ενεργητικό, βιωματικό, αυθεντικό, συνεργατικό. Σε ένα σχολείο που σέβεται τη διαφορετικότητα, αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, είναι επίκαιρο, ανοιχτό και καινοτομικό. Στο πλαίσιο αυτό τα αμιγή και παροικιακά σχολεία του Ελληνισμού της Διασποράς καλούνται να λειτουργούν ως δημιουργικές κοινότητες που προάγουν τις γνώσεις και δεξιότητες όλων των μαθητών στον βέλτιστο δυνατό βαθμό. Η εναρμόνιση των ελληνικών σχολείων με τις σύγχρονες ανάγκες εξαρτάται κυρίως από τη δραστηριοποίηση των εκπαιδευτικών και τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός συλλογικού οράματος για τη βελτίωση της ποιότητας της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη αντί να ηχούν απλώς ως εφήμερες και ανεφάρμοστες εορταστικές ευχές, θα πρέπει να αποτελούν για όλους μας παραδειγματική στάση ζωής που παρακινεί και εμπνέει τη νέα γενιά. Εύχομαι στους Προέδρους των Συλλόγων Γονέων, στα μέλη των Σχολικών Επιτροπών, στις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και σε όσους αφιερώνονται έμπρακτα στο μαθησιακό έργο να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κλίμα ζεστής επικοινωνίας και συνεργασίας, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με την πεποίθηση ότι τα ελληνικά σχολεία με τις πηγαίες αξίες που καλλιεργούν μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους κάθε επιτυχία στο πολύπλευρο παιδαγωγικό μας έργο για το καλό των μαθητών μας. Ο νέος χρόνος να είναι πολύ καλύτερος!

Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ελπίδα!

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης

Δρ. Γεώργιος Κόσυβας