Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 

Χαιρετισμός του Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου για την 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (2018)

Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα.

Διονύσιος Σολωμός

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί και συνεργάτες της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Μ. Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 τιμούμε για πρώτη φορά φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Με τον εν λόγω εορτασμό επιδιώκεται η ανάδειξη της διαρκούς συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση και την ευρύτατη διάδοσή της. Η προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και η ενίσχυση της Ελληνοφωνίας, τόσο στα ελληνικά σχολεία όσο και στη διεθνή κοινότητα, αποτελούν σήμερα περισσότερο από ποτέ στόχο ύψιστης προτεραιότητας.

Η σημασία της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού είναι οικουμενική. Η Ελληνική Γλώσσα είναι από τις πιο γόνιμες στον κόσμο, εμφορείται από ανυπέρβλητες μορφολογικές δυνατότητες, είναι πηγή αξιών και φανερώνει την ποιότητα και την αντοχή του πολιτισμού μας. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Η αδιάσπαστη ενότητα της Ελληνικής Γλώσσας δείχνει τον λεκτικό και εννοιολογικό της πλούτο και αποκαλύπτει την ανθεκτικότητά της στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και τη συνέχεια του ελληνισμού.

Mπορεί σήμερα η Ελληνική Γλώσσα να μιλιέται από σχεδόν εικοσιπέντε εκατομμύρια ανθρώπους, παραμένει όμως η γλώσσα στην οποία μίλησαν για πρώτη φορά το Θέατρο και η Ποίηση, τα Μαθηματικά και η Ιατρική, η Ρητορική και η Πολιτική, το Ευαγγέλιο και οι Πατέρες της Εκκλησίας. Η ενιαία Ελληνική Γλώσσα είναι εργαλείο απερίγραπτης πληρότητας και απαράμιλλου κάλλους, που μπορεί να εκφράσει τις πιο ακριβείς και λεπτές αποχρώσεις της Φιλοσοφίας και των Επιστημών. Επιπλέον, αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς των Γραμμάτων και των Τεχνών εμπλουτίζοντας τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, απέναντι στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης και με τη συμπαράσταση εκατομμυρίων Απόδημων Ελλήνων σε όλη την υφήλιο, δίνουμε πνοή και συνέχεια στην προστασία και τη διατήρησή της. Κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας καλούμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την παρουσία της και προάγουν την ευρύτερη προσπάθεια διάδοσης των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα της οικουμένης. Η σύγχρονη πρόκληση είναι να φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο τη γλώσσα μας. Να προωθήσουμε το άνοιγμά της πέρα από τις διάσπαρτες κοιτίδες ελληνοφώνων. Ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της γλώσσας μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση ενός παγκόσμιου πνεύματος αλληλοκατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού, παραγωγικής συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης.

Εν κατακλείδι, αξίζει τον κόπο να ενθαρρύνουμε όλοι μας την προσπάθεια για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας για να εκτιμήσουμε την πνευματική δύναμη και την άφατη ομορφιά της, μεταδίδοντας τη σημασία της και βοηθώντας έμπρακτα στην προβολή της. Υποστηρίζοντας την παρουσία της Ελληνικής Γλώσσας επεκτείνουμε την επιρροή της ελληνικής σκέψης, ενισχύουμε την ίδια την πατρίδα μας.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης

Δρ. Γεώργιος Κόσυβας

 

 

2018: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας -Προτάσεις

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 17889 κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’, 1384, 24-04-2017) καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Με τον εν λόγω εορτασμό, ο οποίος πραγματοποιείται εφέτος για πρώτη φορά, επιδιώκεται η ανάδειξη της διαρκούς συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Η προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Γλώσσας, τόσο στα ελληνικά σχολεία όσο και στην ευρύτερη κοινότητα, αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ στόχο ύψιστης προτεραιότητας.

Υπ’ το πρίσμα αυτό, το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο πέρα από τα καθιερωμένα τυπικά προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας μας, καλεί τους Φορείς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό στις χώρες ευθύνης του, όπως αμιγή ελληνικά σχολεία, ελληνικά παροικιακά σχολεία, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ), σχολικές επιτροπές, συλλόγους γονέων, ανεξάρτητες κοιτίδες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, καθώς και τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, τόσο στις σχολικές μονάδες όσο και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών, να οργανώσουν πρόσφορες εκπαιδευτικές δράσεις, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα και να συμβάλουμε στην ευρύτερη δυνατή διάδοσή της. Καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε ο καθένας με τον τρόπο του, για να στηρίξουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση της Ελληνοφωνίας.

Ενδεικτικά οι ακόλουθες ενδεικτικές προτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς και τους Φορείς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό για την προετοιμασία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9ης Φεβρουαρίου).

  • Οργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων και ανοιχτών συζητήσεων στις αμιγείς εκπαιδευτικές μονάδες, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ) και τα παροικιακά ελληνικά σχολεία.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση μαθησιακών δραστηριοτήτων στις σχολικές τάξεις που συνδέονται στενά με το Πρόγραμμα Σπουδών και τα σχολικά βιβλία.
  • Δημιουργία ελκυστικών ευκαιριών επικοινωνίας και αξιοποίηση δικτύων πολιτισμικών ανταλλαγών μέσω της της ψηφιακής τεχνολογίας .
  • Ανάθεση ερευνητικών εργασιών (projects), ατομικών ή ομαδικών στους μαθητές και τις μαθήτριες, για την ανάπτυξη μελετημένων μαθησιακών δραστηριοτήτων στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Εν κατακλείδι, αξίζει τον κόπο να ενθαρρύνουμε όλοι μας την προκείμενη προσπάθεια για να εκτιμήσουμε την πνευματική δύναμη και την άφατη ομορφιά της γλώσσας μας, μεταδίδοντας ευρύτερα τη σημασία της Ελληνικής γλώσσας και βοηθώντας απτά στην προβολή και τη διάδοσή της. Υποστηρίζοντας την παρουσία της ελληνικής γλώσσας επεκτείνουμε την επιρροή της ελληνικής σκέψης, ενισχύουμε την ίδια την πατρίδα μας.

 

 

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στα Σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού (9η Φεβρουαρίου 2018). Ενδεικτικές προτάσεις προς τους Φορείς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό και τους εκπαιδευτικούς για την ανάπτυξη μαθησιακών πρωτοβουλιών και την κατάρτιση προγραμμάτων οργάνωσης εκδηλώσεων