Επιμορφωτική Ημερίδα ΓΣΕΛ

Το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου (ΓΣΕΛ) με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα:

«Διαδίκτυο: Επικοινωνία ή Αποκλεισμός;»

Εισηγήτρια: κα Αντιγόνη Λυμπέρη, δασκάλα, κοινωνιολόγος, Msc Public Health, Πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Η Επιμορφωτική ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9η Μαρτίου 2018 (9 π. μ. -3 μ.μ.) στην αίθουσα Αποστόλου Βαρνάβα, Wood Green, 22 Trinity Road, London N22 8LB.

 

Πρόσκληση και Πρόγραμμα Επιμορφωτικής Ημερίδας εκπαιδευτικών

Το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, 6η Φεβρουαρίου, διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο με θέμα:

«Διαδίκτυο: Επικοινωνία ή Αποκλεισμός;»

Το διαδίκτυο είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα που επιτρέπει σε όλους να μοιράζονται πληροφορίες, ευκαιρίες πρόσβασης και να συνεργάζονται πέρα από γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα. Έχει εισβάλει στη ζωή μας προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες στην καθημερινότητά μας, έτσι ώστε είναι δύσκολο να φανταστούμε σπίτια ή σχολεία χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Τα παιδιά και οι έφηβοι από την φύση τους διακατέχονται από περιέργεια για την ανακάλυψη της νέας γνώσης, ωστόσο είναι εύπιστοι γι’ αυτό δίνουν αστόχαστα τα προσωπικά δεδομένα τους ή κάνουν ανεξέλεγκτες ιστοεξερευνήσεις. Η τυφλή εμπιστοσύνη τους σε παράξενους ανθρώπους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη στους ίδιους.

Αναμφίβολα, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας πρέπει να γνωρίσουν κινδύνους που ενδέχεται να τους βλάψουν στην ευαίσθητη ηλικία τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν στην ορθή αξιοποίηση του διαδικτύου, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τους μαθητές, στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των κοριτσιών και αγοριών από τον κυβερνοεκφοβισμό (cyber bulling) και την παροχή μεθόδων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Στην επιμορφωτική ημερίδα προσκαλούνται να λάβουν ενεργό μέρος όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων, καθώς και άλλοι εκπαιδευτικοί. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα.

https://docs.google.com/forms/d/1I3wefYbz7Ce8cJkfLWL4UWdKb1CW83_OvznPBQZx1JI/edit

Οι θεματικές του σεμιναρίου είναι :

 • Βασικές αρχές διαδικτύου
 • Κανόνες ασφαλούς διαδικτύου και αναζήτησης πληροφοριών
 • Συμπεριφορές στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο
 • Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα και η προστασία τους στο διαδίκτυο
 • Διαδικτυακά παιχνίδια και οι κίνδυνοι από τη χρήση τους
 • Χρόνος έκθεσης στην οθόνη (screen time) – Προβολή video
 • Κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου
 • Κυβερνοεκφοβισμός – Πρόληψη – Αντιμετώπιση
 • Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς/μαθητές

Η ημερίδα αποβλέπει στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν τους κινδύνους του διαδικτύου, την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών σε αυτό, αλλά και την αξιοποίηση του ως σύγχρονου μέσου επικοινωνίας, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας, ευαισθητοποίησης και κριτικής σκέψης. Στην παρούσα ημερίδα θα συμβάλουμε στην κατά το δυνατό πολύπλευρη διερεύνηση των μελετώμενων θεμάτων, στην ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού.

Η Εκπαιδευτική ημερίδα θα διεξαχθεί την 9η Μαρτίου 2018 (9 π. μ. -3 μ.μ.) στην αίθουσα Αποστόλου Βαρνάβα, Wood Green, 22 Trinity Road, London N22 8LB, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

Κατά την ημέρα διεξαγωγής της δεν θα διεξαχθούν μαθήματα (άρ. 11 παρ. 3α  Ν. 4415/2016, άρ. 55, εδάφιο στ΄ της παρ. 1 του, Ν. 1566/1985, Α΄ 167 και άρ. 17, παρ. 1,  Π.Δ. 79/2017). Γι’ αυτό παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να μεριμνήσουν για την έγκαιρη ενημέρωση των γονέων.

Η παρουσία όλων των εκπαιδευτικών των τριών Ελληνικών σχολικών μονάδων του Λονδίνου στην ημερίδα είναι υποχρεωτική.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης

 

Δρ Γιώργος Κόσυβας

 

Η ημερίδα απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ελληνικών σχολείων της Μ. Βρετανίας. Την εκδήλωση προλόγισε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Τροπαίου, κ. Αθανάσιος, ο οποίος   διέθεσε την αίθουσα για την πραγματοποίηση της ημερίδας. Κατόπιν, ο κ. Γ. Κόσυβας, καλωσορίζοντας την κ. Λυμπέρη, υπογράμμισε το γεγονός ότι το διαδίκτυο βοηθάει στο παιδαγωγικό έργο γιατί είναι μία πλατφόρμα επικοινωνίας πέρα από γεωγραφικά και πολιτιστικά όρια, αλλά από την άλλη μεριά, εγκυμονεί κινδύνους και απειλεί την ψυχοσωματική υγεία των ανηλίκων οι οποίοι πρέπει να διδαχθούν τη σωστή χρήση του από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στην συνέχεια, κ. Λυμπέρη αναφέρθηκε στην έντονη επίδραση των περιβαλλόντων κοινωνικοποίησης των ανηλίκων, της οικογένειας και του σχολείου στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών. Ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να έχουν ίδια στάση όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου και την επιλογή των έγκριτων διαδικτυακών πηγών από τους ανήλικους.  Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας και ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι κοντά στην οικογένεια.

Συγκεκριμένα: εκπαιδευτικοί και γονείς βοηθούμε τα παιδιά να αποκτήσουν:

 • θετικές συμπεριφορές όσον αφορά τη χρήση πηγών,
 • τον έλεγχο των fake news που προβάλλουν συμπεριφορές γενίκευσης,
 • και κυρίως, συμβάλλουμε στην αποτροπή της ρητορικής του μίσους (σχόλια ρατσιστικού περιεχομένου, σεξιστικές ύβρεις κ.λπ.).

Επιπρόσθετα η κ. Λυμπέρη αναφέρθηκε στα διαδικτυακά παιχνίδια και το cyberbulling ως αίτια πτώσης ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας. Συγκεκριμένα το cyberbulling μπορεί να έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:

 • Exclusion (αποκλεισμός, εξοστρακισμός προσώπων),
 • Trolling (σύγκρουση),
 • Impersonation (χρήση προσωπικών λογαριασμών),
 • Outing (προβολή σεξουαλικών προτιμήσεων),
 • Flaming (διαδικτυακές διαμάχες).

Ακολούθησε δίωρο βιωματικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί. Παράλληλα προβλήθηκαν video για περαιτέρω συζήτηση και προβληματισμό και οργανώθηκαν βιωματικά παιχνίδια.

Η ημερίδα έληξε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την πρόταση των εκπαιδευτικών προς την κ. Λυμπέρη να επισκεφτεί ξανά τα σχολεία του Λονδίνου για ενημέρωση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ                    ΑΦΙΣΑ