Αποχαιρετισμός Γ. Κόσυβα

Αποχαιρετισμός Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου (31 Μαρτίου 2019)

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Με τη συμπλήρωση τρεισήμισι χρόνων ως Συντονιστής Εκπαίδευσης Λονδίνου αποχωρώ από τη θέση αυτή στις 31 Μαρτίου 2019 προκειμένου να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω αναφέροντας σύντομα μερικά ενδεικτικά απολογιστικά στοιχεία, τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της θητείας μου με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας από́ το 2015 μέχρι και σήμερα. Αυτά είναι:

 • Η υποστήριξη των αμιγώς ελληνικών σχολικών μονάδων και των ΤΕΓ με πλήρες διδακτικό προσωπικό, βιβλία και ψηφιακό υλικό.
 • Η λειτουργία του ολοήμερου δημοτικού σχολείου και του ολοήμερου νηπιαγωγείου Λονδίνου.
 • Η πραγματοποίηση δωρεάν μαθημάτων προετοιμασίας A Level σε μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Λονδίνου.
 • Ο διπλασιασμός των εκπαιδευομένων που παρακολουθούν τα τμήματα μάθησης της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στα ΤΕΓ και τα παροικιακά σχολεία.
 • Η αύξηση των εξεταστικών κέντρων ελληνομάθειας κατά τα τρία τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο από 3 σε 9.
 • Η αύξηση των επιτυχόντων στις εξετάσεις Ελληνομάθειας από 105 το 2015 σε 274 το 2018.
 • Η ίδρυση έξι νέων ανεξάρτητων παροικιακών σχολείων από νέους μετανάστες στη Μεγάλη Βρετανία.
 • Η οργάνωση πλήθους επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.
 • Ποικίλες άλλες δραστηριότητες όπως διαπολιτισμική συνεργασία σχολείων, καινοτόμες δράσεις για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, κ.λπ.

Περισσότερα δεδομένα από τη δράση του Συντονιστικού Γραφείου Λονδίνου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ή έχουν δημοσιοποιηθεί στα μηνιαία Newsletters του γραφείου μας.

Με την ευκαιρία αυτή αισθάνομαι την ανάγκη, αλλά́ και την υποχρέωση, να επικοινωνήσω με όλες και όλους και να σας ευχαριστήσω από́ καρδιάς για την ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια της κοινής δράσης μας. Ευχαριστώ θερμά́:

 • τους Υπουργούς, Υφυπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 2015-2019 καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών 2015-2019 που μου έδωσαν την ευκαιρία να υπηρετήσω την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Λονδίνο και το προσωπικό του ΥΠ.Π.Ε.Θ. της Γενικής Διεύθυνσης Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ.,
 • τους Πρέσβεις και το προσωπικό των Πρεσβειών και Προξενείων Λονδίνου, Στοκχόλμης, Γκέτεμποργκ, Κοπεγχάγης, Δουβλίνου, Όσλο, Ελσίνκι, Βίλνιους, Ρίγας και Ταλίν,
 • τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους στη Μεγάλη Βρετανία, τους ιερείς και το προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τον Μητροπολίτη Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναυΐας,
 • τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών και του Ε.ΔΙΑ.Μ.Μ.Ε. και τους φιλολόγους των Πανεπιστημίων του εξωτερικού στις έδρες Ελληνικών Σπουδών,
 • τη συνάδελφο Επιθεωρήτρια και Προϊσταμένη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής και τα αγαπητά μέλη του Ε.Φ.Ε.Π.Ε.,
 • το προσωπικό των Μ.Μ.Ε. Λονδίνου, έντυπων, ψηφιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών, τη Διευθύντρια και το προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου,
 • τους Προέδρους και τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, όλων των Ομογενειακών Φορέων των Ελληνικών Παροικιών Βόρειας Ευρώπης, των Σχολικών Επιτροπών των Τμημάτων Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ),
 • τους πρωτοπόρους νέους Έλληνες μετανάστες στη Μ. Βρετανία για την αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία ίδρυσης νέων ανεξάρτητων ελληνικών σχολείων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας,
 • τους συναδέλφους μου Συντονιστές Εκπαίδευσης σε όλο τον πλανήτη, όπου η πατρίδα μας υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας, για την ζεστή συναδελφική υποστήριξη και αλληλεγγύη.
 • όλους τους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ για την ανιδιοτελή προσφορά τους τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των αμιγών, δίγλωσσων και παροικιακών σχολείων για τη γόνιμη συνεργασία, που οικοδομήσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια, υπηρετώντας το υψηλό αγαθό της Ελληνικής Παιδείας με βάση τις αρχές του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού, διασφαλίζοντας θετικό σχολικό κλίμα και ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες και καινοτόμες πρακτικές. Θα ήθελα να μνημονεύσω ότι οι αναμνήσεις μου σμιλεύτηκαν από την επικοινωνία μου με συναδέλφους εκπαιδευτικούς των αμιγών σχολείων και των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ), αποσπασμένους και ωρομίσθιους. Τους ευχαριστώ όλους θερμά για τις άοκνες προσπάθειες, τον θερμό ζήλο και την υποδειγματική ευσυνειδησία, με την οποία επιτελούν το λειτούργημά τους αφοσιωμένοι στην καλλιέργεια των πανανθρώπινων αξιών ως οι κατ’ εξοχήν εμπνευστές της νέας γενιάς. Ακόμη και οι δυσκολίες και τα προβλήματα, που ανέκυπταν μέσα στην πολύτροπη εκπαιδευτική και διοικητική καθημερινότητα, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στο συνολικό παιδαγωγικό έργο, αλλά αντίθετα σφυρηλάτησαν σχέσεις εμπιστοσύνης για τον κοινό σκοπό μας, την προάσπιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των μαθητών μας στη Βόρεια Ευρώπη και της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στην Ελληνική Ομογένεια. Επίσης, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου στο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Λονδίνου κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων, η βοήθεια των οποίων ήταν πολύτιμη και καθοριστική με στόχο τη βέλτιστη και εύρυθμη λειτουργία του γραφείου μας.

Επιπρόσθετα, αποχαιρετώ με αγάπη τους γονείς των μαθητών μας και τα αγαπημένα μας παιδιά. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές μας: στους τελειόφοιτους της τελευταίας τάξης του Ελληνικού Λυκείου Λονδίνου και υποψήφιους φοιτητές για τα ελληνικά ή βρετανικά πανεπιστήμια, στα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας Μαΐου 2019 καθώς και όσους και όσες συμμετάσχουν στις δοκιμασίες της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Modern Greek) του αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος GCSE, AS και A Level.

Τελειώνοντας αξίζει ίσως να μνημονευτεί ότι προσπάθησα να λειτουργήσω με αίσθημα δικαίου και αποτελεσματικότητας, με ενδιαφέρον και ευαισθησία για τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά με αυστηρότητα στην εφαρμογή των κανόνων και επιμονή στην ανάπτυξη των ηθικών αξιών.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας αποχαιρετήσω από τη θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου, πλουσιότερος σε γνώσεις και εμπειρίες, που οφείλονται σε εσάς, και να σας ευχηθώ, υγεία και καλή επιτυχία στο μεγάλο εκπαιδευτικό μας έργο, την ελληνόγλωσση παιδεία των μαθητών μας.

Σας ευχαριστώ όλους από́ τα βάθη της καρδιάς μου,

 

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Λονδίνου

Δρ Γιώργος Κόσυβας

 

Λονδίνο 31 Μαρτίου 2019

 

Αποχαιρετισμός σε PDF